Jump to content

vòng tay phong thuỷ

Advertisements
Tam hợp và Tứ Hóa tử vi đẩu số


7 replies to this topic

#1 Whitebear

  Hội viên

 • Hội Viên mới
 • Pip
 • 440 Bài viết:
 • 154 thanks

Gửi vào 25/04/2011 - 23:54

Zi Wei Dou Shu – San He v.s. Si Hua

There are two systems of

Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn

and many Pai’s (schools) within them. The more popular one is known as the San He (or Three Combination) system while it’s less popular brother is known as the Si Hua (or Four Enhancers) system.
In the San He system, the characteristic of any court (e.g. career, wealth, health etc) are determined by studying the stars in the court in conjunction with the stars in the courts that form a triangle. Often the stars in the court that is directly opposite are also considered in the analysis.
In the Si Hua system, the four enhancers namely Lu, Quan, Ke and Ji are ‘flown’ from the courts using a pre-defined flight path based on the heavenly stem of the court. Then depending on which courts the enhancers fly into and the stars that are involved, a story is told or an event can be predicted.
Why are there two systems?
Rumor (and it remain unproven) has it that one volume (San He) of Zi Wei Dou Shu book was stolen from the palace. Unknown to the thief there exist another volume on Si Hua. When the emperor found out, he commissioned his royal astrologer to come out with a fake version and release it to the people.
This may be the reason why the popular San He system is based on two ancient books called, “The Complete Book of Zi Wei Dou Shu” and “The Complete Collection of Zi Wei Dou Shu”. If you compare the two books which are widely published in the Chinese language, you will see plenty of similarity and some significant differences! Maybe one is real and the other is not!
The Si Hua system on the other hand remained in the palace until close to the fall of the Qing dynastic when it became available to the public.

How are they different?
In my opinion a practitioner can combined some aspect of the San He systems with the Si Hua system to give a more comprehensive reading. The base charts for both systems are the same. There is little contradiction unlike for example between Feng Shui systems such as the Eight Mansions and the Flying Stars system!
The San He system uses more stars and again, in my opinion, allows a practitioner to tell a very comprehensive story. The Si Hua system on the other hand can predict past and present events with deadly accuracy.
Therefore when combined it can reveal a comprehensive picture a person’s destiny and luck cycle. Perhaps this was how it was used in the first place.

Source:

Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩnVui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn
Tử Vi Đẩu Số – San He v.s. Si Hua

Có 2 hệ thống trong Tử Vi Đẩu Số, nhưng trong đó lại có nhiều trường phái.
Hệ thống phổ biến hơn được biết đến là San He (Tam Hợp), trong khi hệ thống ít được biết đến hơn là Si Hua (Tứ Hóa).

Trong hệ thống San He, muốn xét 1 cung nào đó thì ta phải xét kết hợp tất cả các sao ở trong tam hợp lại với nhau (như xét cung Dần thì cần phải xem thêm 2 cung Ngọ và Tuất). Và thường thì những sao ở cung xung chiếu cũng được xét.
Trong hệ thống Si Hua, 4 Hóa là Lộc / Quyền / Khoa / Kỵ được bay vào mỗi cung trong Vận trình dựa trên thiên can của cung (Đại Vận Hóa). Rồi dựa vào Lộc / Quyền / Khoa / Kỵ bay vào đâu và sao nào được hóa thành thì có thể đoán được sự việc.

Tại sao lại có 2 hệ thống?

Đồn rằng 1 trong 2 bộ (San He) Tử Vi Đẩu Số trong cung bị đánh cắp. Tên trộm không biết sự tồn tại của 2 bộ của Tử Vi Đẩu Số. Khi được biết bộ Tử Vi Đẩu Số đã bị đánh cắp thì ông vua ra lệnh phổ ra một bộ giả rồi truyền vào dân gian.
Có thể vì vậy mà hệ thống San He dựa trên 2 quyển chính và "ngụy" bản của Tử Vi Đẩu Số. So sánh giữa 2 bộ cho thấy rất giống nhau nhưng lại có vài điểm rất khác biệt. Có thể là 1 bộ thì thật, 1 bộ thì giả.

Trong khi đó, hệ thống Si Hua vẫn tồn tại trong cung đình cho đến khi nhà Thanh diệt vong thì mới được phát tán ra quần chúng.

Hai hệ thống khác nhau thế nào?


Theo ý tôi, chúng ta có thể kết hợp vài đặc trưng/khía cạnh của hệ thống San He với hệ thống Si Hua để lời luận giải được toàn diện hơn. Bản Tử Vi lập thành (lá số) của 2 hệ thống đều như nhau. Có những sự trái ngược nhỏ ví như sự khác biệt giữa Bát Trạch và Huyền Không trong Phong Thủy vậy.
Hệ thống San He sử dụng nhiều tinh đẩu hơn. Và lần nữa, theo ý tôi thì hệ thống San He cho phép chúng ta đoán được bao quát hơn. Trong khi đó, hệ thống Si Hua có thể đoán những việc trong quá khứ và hiện tại chính xác rất thần kỳ.
Vì thế, kết hợp 2 hệ thống lại với nhau cho ta rõ nét hơn về hình ảnh cuộc đời và vận trình của đời người. Có lẽ đây là phương pháp được dùng lúc ban đầu.

Vuivui:

Trích dẫn

Thông tin của NL là khả tín. Nhưng ở đây muốn nói rằng, cả hai phái, San He v.s. Si Hua, đều không chuẩn.
Phái trọng Tứ Hóa
:
Cần phải nói ngay rằng, trọng Tứ hóa là việc đương nhiên, bởi nó là một trong những cấu thành quan trọng vốn có của Tứ vi. Nhưng tới Lưu tứ Hóa và việc vận dụng chúng vào luận đoán, thì không đơn giản đâu. Cứ như mô tả ở trên, thì thấy rằng, kể cả sách từ cung đình đưa ra, cho dù là nguyên bản, có thật đi chăng nữa, cũng chứng tỏ họ đã dùng Tứ hóa không được chuẩn xác. Điều này dễ hiểu, bởi Họ chưa hiểu được bản chất của tứ hóa. Việc vận dụng tứ hóa không đơn giản, đã thế do không hiểu, nên họ không thấy sự liên hệ, phối hợp tứ hóa với các tinh đẩu khác, nên mới có chuyện lược bỏ vô lối. Chưa nói đến chuyện, việc cho Lưu Tứ Hóa rất nhạy cảm, ví như người bình thường, Tứ hóa lưu vào các cung, như là cho uống thuốc vậy, Cơ thể bị biến hóa rất phức tạp, không nắm được cái lý biến hóa của nó, tất sẽ đưa đến những hậu quả: Kinh mạch chạy loạn, khí huyết xung phá lẫn nhau. Nói theo ngôn ngữ tử vi thì sẽ gây ra hiện tượng sự biến hóa sẽ hỗn loạn. Do hiện tượng không nắm được quy luật biến hóa của lá số, nên mới có chuyện lược bỏ đi các sao. Thực tế là sự lược bỏ đó rất hàm hồ. Tùy hứng, những kẻ yếu bóng vía, thấy có sự lý luận chút chút, tưởng là phát kiến, cho rằng đó là hay. Nhưng thực ra là do chưa hiểu đúng đắn về âm dương ngũ hành, và cụ thể là chưa hiểu được tử vi nói chung, bản chất tứ hóa nói riêng mà thôi.
Dùng lưu Tứ Hóa, không cẩn thận là tẩu hỏa nhập ma. Ngay chuyện Hóa dưới ảnh hưởng của Tuần và Triệt vậy, bảo là không bị Tuần và Triệt ảnh hưởng là không đúng, mà bảo là có ảnh hưởng mạnh mẽ cũng không đúng. Thực chất, chúng có ảnh hưởng, nhưng sự ảnh hưởng đó rất biến hóa, khi có khi không, khi thì mạnh mẽ, khi thì yếu ớt - tùy từng trường hợp cụ thể. Tất cả là do không nắm đựoc bản chât Tứ hóa mà ra cơ sự này.
Chưa nói đến, ý nghĩa của Tứ Hóa rất lớn trong các bài toán nhân sinh mang ý nghĩa vô cùng quan trọng.
Phái trọng Tam hợp,

Chính là phái trọng về sự hội sao, họ không bỏ qua xung chiếu là một việc làm chứng tỏ họ hiểu tử vi hơn phái trọng Tứ hóa., Nhưng đáng tiếc họ lại phớt lờ tứ hóa mà trọng việc hội sao, nên không thể có những bước đột phá về mặt lý thuyết. Nhưng dù sao, cũng phải thừa nhận rằng, dù thế vẫn còn hơn phái tứ Hóa. Bởi vì chô đến nay, phái Tứ Hóa vẫn chỉ mới đạt được chưa đến 20 % khả năng nắm vững được bản chất của phương pháp. Trách gì phái kia họ dù có biết cũng buộc phải vứt bỏ.
Một sự kết hợp hai phái thật không đơn giản, nếu không nắm được bản chất của Tử vi, thì cho dù có kết hợp, cũng chẳng khác gì cái mô hình: Kinh tế thị trường định hướng xã hội chủ nghĩa vậy !!!.
Hai phương pháp này còn sơ sài, thiếu sót nhiều đối với Tử vi. Muốn phối hợp chúng, phải có những bước tiến lớn trong việc nghiên cứu lý thuyết hệ thống của tử vi, giống như muốn tiến đến công bằng xã hội mà vẫn phát triển kinh tế tư nhân, thì phải có cơ sở nền tảng là Xã hội dân chủ và văn minh nhân loại với khoa học kỹ thuật tiên tiến. Chưa có những cái đó, nói đến công bằng xã hội, cũng như phát triển kinh tế tư nhân thì chỉ làm trò cươi cho thiên hạ mà thôi.
Thân ái.
#2 minhminh

  Ban Điều Hành

 • Ban Điều Hành
 • 3119 Bài viết:
 • 20475 thanks

Gửi vào 29/04/2011 - 17:51

CÁC BẠN HÃY CẨN THẬN CẦN PHẢI BIẾT GẠN ĐỤC KHƠI TRONG , NẾU KHÔNG BIẾT THÌ PHẢI NHỜ NGƯỜI ĐI TRƯỚC CHỈ DẪN , MÌNH ĐI SAU CHỈ NHÌN THẤY LƯNG NGƯỜI DI TRƯỚC NÊN GỌI LÀ TIỀN BỒI , TIỀN LÀ TRƯỚC BỐI LÀ LƯNG .
KHÔNG PHẢI CÀI GÌ CỦA MẤY ANH TÀU ĐỀU LÀ TỐT CẢ , VÀNG THAU LẪN LỘN , ÔM ĐỒM NHIỂU SẼ CHỈ LÀM TA RỐI TUNG LÊN , VÀO NHỮNG THẬP NIỂN CỦA THẾ KỶ TRƯỚC THÌ TỬ VI ĐÀI CẢNG CHƯA DU NHẬP HAY NÓI CACH RỘNG RÃI HƠN LÀM GÌ MÀ CÓ NHIỀU SÁCH VỞ NHƯ BÂY GIỜ , NHẤT LÀ CÁC CỤ MÙ , KHIẾM THÌ THÌ ĐỌC SÁCH THẾ NÀO , NHƯNG CÁC CỤ VẪN GIẢI ĐOÁN TỬ VI XUẤT SẮC VÀ TẠO THÀNH NHỮNG GIAI THOẠI LƯU TRUYỀN TỚI NGÀY NAY .
Thanked by 1 Member:

#3 Whitebear

  Hội viên

 • Hội Viên mới
 • Pip
 • 440 Bài viết:
 • 154 thanks

Gửi vào 29/04/2011 - 18:44

Mấy cái này, giống y như Cửu Âm Chân Kinh, quyển thượng và quyển hạ ấy. Mỗi người một mẩu, thi nhau học rồi chia ra thành phái.

#4 Whitebear

  Hội viên

 • Hội Viên mới
 • Pip
 • 440 Bài viết:
 • 154 thanks

Gửi vào 13/05/2011 - 17:51

Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn


Theo tin đồn, một tập của Tử vi đẩu số hệ tứ hóa bị đánh cắp từ trong cung. Kẻ trộm lấy đi tập Tam hợp nhưng đã bỏ qua tập Tử vi đẩu số tứ hóa (ZWDS). Khi nhà vua phát hiện ra đã sai nhà chiêm tinh hoàng gia tạo ra một phiên bản giả và phát hành ra công chúng. Đây có thể là lý do trường phái dựa trên hai cuốn sách cổ đại “Tử vi đẩu số toàn thư” và “Tử vi đẩu số toàn tập”. Giữa hai cuốn có nhiều sự khác biệt rõ ràng. Cuốn Tử vi đẩu số tứ hóa chỉ lưu hành trong cung cho đến khi triều Thanh gần sụp đổ.
Sau đó, sách được lưu hành rộng rãi trong dân gian như một hệ thống nghiên cứu riêng biệt. Chúng có thật sự khác nhau?
Một nhà lý số giỏi thường kết hợp cả hai trường phái Tứ Hóa và Tam Hợp để có một giải đoán chính xác hơn do các lá số cơ bản của cả hai trường phái này là gióng nhau và đến nay sức mạnh của các trường phái này đều có nét đặc trưng riêng.
Phái Tam hợp dụng nhiều sao hơn ( 108 sao) và xét đoán dựa vào sự kết hợp giữa các sao trong những cách cục khác nhau. Phái Tứ hóa, mặt khác, chú trọng vào sức mạnh của phần động của sao hóa Khoa, Quyền, Lộc, Kị, cụ thể là chỉ 18 sao, để giải đoán. Tôi là một trong số rất ít những người kết hợp những tinh hoa của cả hai phái và sử dụng ngôi sao để phán đoán.

Dễ thấy, phái Tứ hóa không đòi hỏi ghi nhớ nhiều nhưng cần nghiên cứu kĩ lưỡng phần động của những sao hóa. Ngoài ra, khi phần động được đặt vào lá số, sức ảnh hưởng sẽ tăng lên và giúp ích nhiều hơn cho việc giải đoán.


Nếu so sánh hai trường phái, việc giải đoán dựa trên các kỹ thuật tĩnh sẽ hi sinh tính chính xác của luận đoán vận hạn, nhưng bù lại sẽ có dựa đoán tốt hơn về định tính. Nói chung, những người có suy nghĩ cụ thể và phương pháp tây học, tư duy logic (vì muốn ghi nhớ ít hơn) sẽ chuộng phái Tứ hóa hơn. Dù cả hai trường phái nên được sử dụng song song để giải đoán chính xác hơn , tôi vẫn tin chắc rằng mục đích của người xem số là đưa ra thời điểm xảy ra vận hạn thay vì cung cấp những đặc tính của vận hạn?
Tóm lại, trường phái Tứ hóa đã hoàn toàn được sử dụng độc quyền trong nội cung đến khi nhà Thanh sụp đổ, trong khi phái Tam hợp đã được lưu hành rộng rãi trong nhân gian. Quan điểm nhìn từ phía lịch sử này đủ sức giải thích lý do có nhiều người áp dụng Tử vi đẩu số của phái Tam hợp tuy nhiên chưa chắc hiệu quả cao hơn những người dùng Tứ hóa.


Rumour has it that one volume of Zi Wei San He Si Hua 紫薇三合四化was stolen from the imperial palace. The thief had pilfered the San He volume but omitted another volume on Si Hua Zi Wei Dou Shu ("ZWDS"). When the Emperor found out, he commissioned his imperial astrologer to make up a fake version and release it to the commoners.

This may be the reason why the San He system is based on two ancient books titled The Complete Book of Zi Wei Dou Shu and The Complete Collection of Zi Wei Dou Shu. Some of the differences amongst them are glaring.

The Si Hua ZWDS remained exclusively in the palace until close to the fall of the Qing dynasty when it became available to the public and therefore is clearly a much more exclusive system of study.

Are they different?

A good practitioner should integrate both systems for a more comprehensive reading since the basic charts for both systems are the same and yet the strengths of each system differs.

The San He system uses more stars (up to 108) and is determined by combinations of stars in different domains to derive a very comprehensive reading. The Si Hua system on the other hand, is heavily dependent on the energy dynamics of flight path of the 4 Transformed Lu, Quan, Ke & Ji stars to come up with a reading. Thus it can do with uses much fewer stars, 18 to be exact, for its reading. I am one of the rare practitioner that integrates the practice of the hybrid of both systems and use 37 stars for analysis.

A direct result of these, is that the latter system requires less memory work but more challenging visual inspection of the flight path of those transformation stars. In addition, when flight path is brought into the picture, there is better indication of the level of energy and hence useful for event prediction. Comparatively, static readings of star combinations typical of the former system generally forsake event prediction for qualitative reading. Generally, students that are more visually gifted and study smart (because they have less stars combinations to remember) will prefer the latter system.

Both systems should be used interchangeably to provide greater clarity in reading and prediction although I firmly believe a destiny consultant provides more value to his clients by advising them the time of an event happening rather than the qualitative characteristics of matters or events.

In any case, historically the Si Hua system has remained an exclusive practice of the Imperial Court until only the fall of the Qing Dynasty while the San He system has been propagated by commoners. This historical perspective sufficiently explains why there are much more Zi Wei Dou Shu practitioners of the San He system but yet not necessarily a better system.

Read more:

Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn

<br style="font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 0px; ">Under Creative Commons License:

Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn


Sửa bởi Whitebear: 13/05/2011 - 17:51


Thanked by 1 Member:

#5 VDTT

  Hội Viên Đặc Biệt

 • Thượng Khách
 • 556 Bài viết:
 • 1511 thanks

Gửi vào 13/05/2011 - 22:37

Tôi đồng ý với anh MINHMINH là bất cứ sách nào nguyên bản chữ Tàu chúng ta đều phải thận trọng. Bởi làm của giả là một sự thật muôn đời của vùng đất này: Sách giả, người giả, truyện kể cũng giả, và dĩ nhiên truyền thuyết thì lại càng giả nữa.

Như đoạn văn trên mà WhiteBear đã dịch lại, đúng là như cửu âm, cửu dương chân kinh. Chắc gì đã là một đoạn văn thành thật. Và cho là người viết thành thật thì chắc gì nguồn đã thật?

Bởi vì, một mặt khác ta có quyển Tử Vi Đẩu Số Giảng Nghĩa (Lục Bân Triệu) được tin là chứa tinh hoa Tử Vi của khâm thiên giám (trong hoàng cung), sao sách này lại không nói gì đến phép dùng Tứ Hóa luận hạn?

Rồi lại có sách Tử Vi Đại Toàn (xưng là của hoàng cung nhà Thanh, nhưng bị các học giả Tử Vi Đài Cảng nghi ngờ là không phải). Bản tôi đã đọc cũng chẳng thấy nói gì đến cách xử dụng Tứ Hóa luận mệnh.

Giả thuyết của tôi giản dị hơn nhiều: Một vị hoặc một phái nào đó nghĩ ra cách dùng tứ Hóa luận đại hạn (khoảng mấy chục năm trước thôi), muốn phương pháp này thịnh hành nhanh bèn loan ra rằng đây là phép bí truyền trong cung, bị đánh cắp mất. Đây chỉ là thủ thuật tuyên truyền, như cách tạo giai thoại "Lê Lợi vi quân Nguyễn Trãi vi thần" mà thôi.

#6 Kiwi

  Kiền viên

 • Hội Viên TVLS
 • PipPipPip
 • 1555 Bài viết:
 • 3865 thanks

Gửi vào 14/05/2011 - 14:26

 minhminh, on 29/04/2011 - 17:51, said:

CÁC BẠN HÃY CẨN THẬN CẦN PHẢI BIẾT GẠN ĐỤC KHƠI TRONG , NẾU KHÔNG BIẾT THÌ PHẢI NHỜ NGƯỜI ĐI TRƯỚC CHỈ DẪN , MÌNH ĐI SAU CHỈ NHÌN THẤY LƯNG NGƯỜI DI TRƯỚC NÊN GỌI LÀ TIỀN BỒI , TIỀN LÀ TRƯỚC BỐI LÀ LƯNG .
KHÔNG PHẢI CÀI GÌ CỦA MẤY ANH TÀU ĐỀU LÀ TỐT CẢ , VÀNG THAU LẪN LỘN , ÔM ĐỒM NHIỂU SẼ CHỈ LÀM TA RỐI TUNG LÊN , VÀO NHỮNG THẬP NIỂN CỦA THẾ KỶ TRƯỚC THÌ TỬ VI ĐÀI CẢNG CHƯA DU NHẬP HAY NÓI CACH RỘNG RÃI HƠN LÀM GÌ MÀ CÓ NHIỀU SÁCH VỞ NHƯ BÂY GIỜ , NHẤT LÀ CÁC CỤ MÙ , KHIẾM THÌ THÌ ĐỌC SÁCH THẾ NÀO , NHƯNG CÁC CỤ VẪN GIẢI ĐOÁN TỬ VI XUẤT SẮC VÀ TẠO THÀNH NHỮNG GIAI THOẠI LƯU TRUYỀN TỚI NGÀY NAY .
Hihi, nhờ bác Minhminh giải thích giờ Kiwi mới hiểu từ Tiền Bối Posted Image. BTW, bác Minhminh mới được "lên lon" có "đãi" gì không bác? Posted Image

Kiwi thấy bọn trẻ như Kiwi quấy rối mấy bác quá hỉ, phải chạy theo sửa từng chút chút một, Thầy Kiwi cũng thế tối ngày bị Kiwi níu áo hỏi về nội dung trong những sách "Tào lao" Kiwi đọc Posted Image. Thôi thì vì thế hệ sau, mấy bác cố gắng nhé Posted Image
#7 Whitebear

  Hội viên

 • Hội Viên mới
 • Pip
 • 440 Bài viết:
 • 154 thanks

Gửi vào 16/05/2011 - 13:19

What is "Tử vi đấu sổ?" Tử vi đấu sổ

Chapter 1 "Thập Bát Phi Tinh" mười tám phi tinh

A little about the "Tử vi đấu sổ" background. Most will agree that it is founded in the era of sung dynasty in China by the founder "Chen Xi Yi" trần hi di or more commonly known as "Lao Tzu" (elderly). The specialties of "Tử vi đấu sổ" is that it utilize the stars in the skies to calculate the human well being, longevity, sickness, poor or rich. It has different applications and methods from the more commonly known system of destiny calculation "Tử Bình Bát Tự" tử bình bát tự system. "Tử vi đấu sổ" is based on the lunar calendar as a balance. It uses the lunar 1st month and it doesn’t observe the solar calendar monthly segregation "tiết khí" tiết. The "Tử Bình Bát Tự" is based on the solar calendar as a balance where the changes of each month will follow the "tiết khí" cycle in the solar calendar.

It is a common question among friends and students to compare the accuracy between this two major destiny calculation system "Tử vi đấu sổ" and "Tử Bình Bát Tự" . With enough practice and experience you will find that both systems have its quality and specialty. As long as the practitioner or master has a good spirit for research, it will bring that knowledge to be thoroughly researched to enhanced the calculation to be very close to reality.

"In 1993, during a Taiwan international "I-Ching" conference, there was a Korean master in face reading who was sitting beside me which I was not aware of his face reading skills. As an unexpected courtesy for giving up my seat to his wife he did a live face reading telling me about my early life in very detail and accurate description without a single error. He was even able to name the number of children I have, my marriage condition and my business situation. He never said anything unnecessary but his accuracy was beyond words can describe. His professionalism in his research is something we ought to highly respect and learn" said Madam Yap. Indeed it is very rare and difficult in the present time to find such an accurate and fascinating face reading masters.

"Tử vi đấu sổ" is very accurate in determining your success and failure of life. But there are many stars in the system which sometimes can render the analysis and judgment to have variance and complicated to some practitioner. That is the reason why many masters become hesitant and unsure in the process of reading. The Tử vi đấu sổ system is very sensitive to the transformation of "khoa, quyền, lộc, kỵ" . If you can thoroughly master these you will become accurate.

There are a few popular methods and schools that existed from the old days. In the year 1985 one of the "Tử vi đấu sổ" formula in Taiwan belonging to a master who published an advertisement in the newspaper to openly sell 8 volumes of books.

 • The first volume, talks about the 18 flying secret formula "mười tám phi bí”.
 • The second volume, talks about the four palace transformation "tứ hóa phi cung”.
 • The third volume is the four transformation changes "tứ hóa biến dời”.
 • The fourth volume is about Tử vi đấu sổ Feng Shui "kham hưng phi vận tử vi đại pháp.
 • The fifth volume is the advance level Tử vi đấu sổ formula " thượng thừa thôi mệnh tâm pháp dữ tử vi đại pháp”.
 • The sixth volume is the early heaven four transformations flying star methods tiên thiên tứ hóa phi tinh kỳ phổ.
 • The seven volume is the water mirror spirit methods "thủy kính thần sổ”.
 • The eight volume is the Tử vi đấu sổ mirror mastery series "tử vi kính tông”

The beginnings of these 6 volumes are classified as human series "Ren Ji" nhân tập. The 7th and 8th volumes are classified as earth "địa tập” and heaven " thiên tập” series. In a simple summarized extraction of the contents of this 6th volume book. It states that this system has 12 types of bad star "Ji" kỵ. They are called đi ngược dòng kỵ, "phản cung kỵ, nhập khố kỵ, tuyệt mệnh kỵ and etc. . . . This system uses the year of birth "Kỵ" sitting in the original chart travel, marriage or happiness palace. And if the opposite palace life, career or wealth palace have a bad transformation star "Hóa Kỵ" hóa kỵ clashes direct with the birth year star it will be like a huge water dam. It will cause the opposite palace "Kỵ" to bounce back. The star that is being bounced back is called "Ngược Dòng Kỵ" . It states that if a person with this kind of chart will become wealthy. However the birth year "Kỵ" cannot have another "Kỵ" transforming out, if not it will break the dam. It says that if it cannot be prevented it will be drained, that is why "Ni Shui Kỵ" in the structure is better than "Hóa Lộc" and "Hóa quyền" .

"All this 8 volumes was sold for only 15000 Taiwan dollars. He managed to sell to about a 100 fans. This guy has good business sense and was able to make a good profit out of it. It was really a profitable project back then. In 1994 a friend from Ipoh had given these 8 volumes as a present to me. After much research and validation with many charts, I found it not suitable for me" , said Madam Yap

During the olden days, the masters and classics were seldom passed down in a complete and accurate manner. As everyone comes from different schools and clans so all practitioner will have different behaviors and preferences during practices. So that is why it always brings about many complications and disputes. Therefore huge research on real life charts and true happenings validation is needed as most masters have their own opinion on destiny reading and none will ever admit even if they are inaccurate. It is very important for the new generation of researchers of to further create a very practical and accurate method that can enhance the "Tử vi đấu sổ" system. "Accuracy does not come from boasting but is determined by more research and honest validation without any self deception" . The aim of any researcher aside from fulfilling their interest should create a better understanding for the future generations. By achieving this they can help the society by giving life solution using the "Tử vi đấu sổ" system. Of course we are not god and we can’t foresee epidemics and Mother Nature’s cry. But it is of high hopes that the practitioner can find better solutions during a crisis so that they can help others to gain confidence and bravery to face reality.

Thanked by 1 Member:

#8 Whitebear

  Hội viên

 • Hội Viên mới
 • Pip
 • 440 Bài viết:
 • 154 thanks

Gửi vào 16/05/2011 - 13:43

 • Unlocking Astonishing Secrets of Scientific Origins and Basis of Zi Wei Dou Shu - a Preliminary Note and Announcement . Ong, H.T. June 2009.
 • Scientific Origins and Basis of Zi Wei Dou Shu - Salient Scientific Highlights . Ong, H.T. June 2009.
 • Dating Problems in Zi Wei Dou Shu . Ong, H.T. August 2009.
 • Uncovered: Imperial Falsification of Zi Wei Dou Shu. Ong, H.T. September 2009.
 • Vui lòng Đăng nhập hoặc Đăng ký hội viên để đọc nội dung đã ẩn


Đọc trong tuyên bố của họ, họ cũng khẳng định khăng khăng mình phát minh ra nguồn gốc của 32 sao tử vi !!!!


Zi Wei Dou Shu or Purple Star astrology was first recorded by master astrologer Chen Tu Nan (Chan Tze Yee) during the Sung dynasty (AD 960-1280), although it was supposed to be already practised in the Tang dynasty. In contrast, Ba Zi Eight Character astrology was invented during the Tang dynasty by imperial censor Li Hsu-chung. Both Zi Wei and Ba Zi astrology could not just appear by magic from thin air. The founders had to use some existing data to create them. • The emergence of Ba Zi astrology from the much more ancient Ganzhi "Four Pillars" system and related astronomical movements is probably easier to comprehend. Still parts of Ba Zi remain mysterious.But, the basis of Zi Wei astrology remains a much greater mystery, with current practitioners wrongly insisting that the stars therein are imaginary. This is because they do not know how it came about. The Zi Wei astrology has to be based on some relevant astronomical movements.
This is a sad weakness in the Chinese practitioners of Feng Shui and astrology, where there is a tendency just to accept without really comprehending whatever the masters taught them. Practitioners do not know how their arts originated because their immediate masters no longer know either. Once the more ancient masters must have known, but today they do not. The lack of scientific and astronomical knowledge is fatal, preventing the understanding and scientific applications of both Feng Shui and astrology. This way, errors crept in and were perpetuated, leading to divergence, conflicts and even fakes among the Feng Shui and astrology concepts and schools.

topThe mystery of how the Zi Wei Dou Shu Purple Star astrology came about can now be unlocked!Similarity of Zi Wei Dou Shu to Hindu Horary Astrology

For some time, analysts have noticed that Zi Wei astrology uses a 12 houses format which is also seen in Hindu and Western astrology. This indicates there are some ill-understood links to the Hindu astrology. Hindu astrologers actually arrived to the Chinese royal courts as early as during the Sui dynasty, and were prominent in the Tang royal court. So, a Hindu origin for Zi Wei Dou Shu is logical. • But, previous attempts to show how Zi Wei astrology could have arisen from Hindu astrology have failed. The Zi Wei Dou Shu complicated system has defied analysis down the hundreds of years since the Sung dynasty.It is somehow amazing that, while Zi Wei is a known real star system, practitioners of Zi Wei Dou Shu maintained that its stars are imaginary.

  Was the creator an alien from outer space with superior alien knowledge or was he a super mathematician? If souls do survive after death, the creator must be amused that no one has so far cracked the secrets of the origins and basis of his Zi Wei Dou Shu.
The Hindu and Western Zodiacs are known to be similar. In a previous article , we have already shown that the Chinese Zodiac signs are also the same as the Hindu and Western Zodiac signs! That is, the signs of the Chinese Hindu and Western Zodiacs are the same, originating from the same ancient sources.

Now, our scientific research has finally found out how the founder invented Zi Wei Dou Shu astrology! He had actually masked the foundations by mathematical juggling of the steps. The original astronomical movements are hidden below the numerous tables of reference to pinpoint positions of the various "stars". It was a successful clever attempt to prevent proper understanding and this has caused Zi Wei astrology to have a mystical aura, likethe much simpler but very dubious Mei Hua divination (see articles ).

Persistent scientific research by Gui Management Centre has finally unlocked the complex 1,000 years old mystery of Zi Wei Dou Shu! This indicates how devoted advanced scientific research can throw light on the origins and logical basis of Feng Shui and astrology.

top

Posted Image
Posted ImageJiang Da Hong had a Luopan where the outermost ring is that of the 28 Lunar Constellations. Modern Xuan Kong practitioners no longer know how to use this ring and their dating is wrong!Scientific Basis of 28 Lunar Constellations

The solution to the secrets of Zi Wei Dou Shu came about through the scientific research into what are the astronomical basis of the 28 Lunar Constellations. It is felt that an understanding of the 28 Lunar Constellations is necessary as Zi Wei Dou Shu refers to many stars of the 28 Lunar Constellations.

The research was also initiated because historical testimony shows that the current usage of the 60 signs for Time parameters started only during the Southern Sung dynasty. Yes, the use of the 60 signs in the famous "Four Pillars" never existed before the Southern Sung era! Before the Southern Sung era, Time measurements were made through the 28 Lunar Constellations. • Today, practitioners do not know how to use the 28 Lunar Constellations to tell Time, especially in astrological usages.In fact, the Luopan of end of Ming dynasty Feng Shui master Jiang Da Hong was a simple Luopan with 4 rings. The outermost ring was that of the 28 Lunar Constellations, reflecting its importance in tracking Time. The lack of understanding of how this ring of the 28 Lunar Constellations could be used in Xuan Kong Feng Shui is a serious warning that current methods of Xuan Kong Feng Shui may be using the wrong Time indices.

  Those who use the 60 signs system to track Time do not realise how much errors they have generated in their divination.
Realising that before the Southern Sung dynasty Time was measured through the 28 Lunar Constellations, we have initiated a new approach of investigations into the origins of Zi Wei Dou Shu. First of all, we examine whether the 28 Lunar Constellations (vis Table below) have any scientific astronomical basis. If the 28 Lunar Constellations are nonsense, Zi Wei Dou Shu will also be nonsense - fortunately, this is not so.

top

Variations in Cosmic X-rays from Sun Basis of 28 Lunar Constellations

The breakthrough in understanding how the 28 Lunar Constellations came about was made possible by recent data collected from NASA database. A certain level of understanding of astronomy is essential to break the secrets of the ancient Feng Shui and astrology.Posted Image

The surface of the Sun is not homogeneous. The different segments on the surface of the Sun emit different solar radiation. As the Earth orbits around the Sun, the Earth will receive different solar radiation through the months and seasons of the year.For some time, we have presented to our students in our courses evidence that the Sun's surface is not uniform but heterogeneous (Figure on right). The NASA photos show that different segments of the Sun's surface emit different radiations.

NASA data also includes collation of daily solar emissions for many years. A typical beginning of 1992 to beginning of 1993 annual fluctuation in the cosmic X-ray from the Sun is illustrated in the Figure below.

Figure
X-ray Radiation from Sun through the Year 1992

Posted Image

The durations of the spans between the minima can be estimated. An adjusted record of three years from 1992 to 1994 (Table below ) were evaluated through Spearman's Rank Correlation for correspondence with the unequal durations of the 28 Lunar Constellations. • The end of January or early February is taken as the start of the first Lunar Constellation Chui Hio or Horn. The earlier part of January is the ending part of the last 28th Lunar Constellation the Chariot.
The analysis is quite complicated and only the highlights are presented below.

top
Posted Image top

The correlation coefficient is 0.8846, significant at 0.01 level. That is, there is very significant correlation between the sequential durations of the solar radiation and the spans of the 28 Lunar Constellations. Somehow the ancients knew that the different spans of the 28 Lunar Constellations actually reflect the different segmental durations of solar radiation! Q.E.D, we have found the scientific astronomical basis of the 28 Lunar Constellations! • The different segments of the Sun's surface are heterogeneous, emitting different radiation. As the Earth rotates around the Sun the Earth will receive different amounts of solar radiation from the Sun. These differences likely also include differences in types of radiation. This is one scientific astronomical reason why the different months will have different astrological effects!
It is humbling to know how clever the ancient founding masters were.

The skeptics are very wrong - ancient astrology is so scientific!top


Towards Unraveling Zi Wei Dou Shu

Once we realise that the 28 Lunar Constellations actually reflect the different segmental durations of solar radiation we know that we have arrived at a scientific basis to help unravel Zi Wei Dou Shu. As stated earlier many of the Zi Wei Dou Shu stars are of the 28 Lunar Constellations.

This article will not demonstrate the full intensive exercises of how we finally unlocked the secrets of Zi Wei Dou Shu. A full course, inclusive of certain areas of astronomy, is required to present the fantastic findings.

However, pertinent highlights are: • All true astrology systems, including that of Zi Wei Dou Shu, are about the effects of the different solar radiations from the heterogeneous surface of the Sun, represented by the 28 Lunar Constellations. These effects interact with the orbit of the Earth around the Sun as well as the positions of the planets and Moon.The calculation of the Ming court is equivalent to the determination of the Ascendant in Hindu and Western astrology. This also determines the first of the 12 Houses.

  The main 14 stars of Zi Wei Dou Shu are those of the Zi Wei and Tian Fu. The anticlockwise Zi Wei stars and the clockwise Tian Fu stars measure a two stages system of transformation of the effects of the 28 Lunar Constellations.

  Other stars and planets have transformed positions in the 12 Houses.

  The 10 years "Great Limits" which are equivalent to the Ba Zi "10 Years Luck Pillars" are due to aspices linked to different groups of planets, one group giving rise to the forward sequence and another group to the reverse sequence.

  Zi Wei Dou Shu derived much from Hindu astrology. However, Zi Wei Dou Shu also incorporates significant elements of the more ancient Chinese 28 Lunar Constellations astrology.

  The scientific basis of the 28 Lunar Constellations and the Zi Wei Dou Shu astrology is demonstrated. Once we comprehend more of the scientific nature we can work out how to scientifically manipulate the Zi Wei Dou Shu astrology! When it especially forecasts bad Fate, it is the duty of the astrologer to try to help the person avert the bad Fate.
The astonishing Truth is that the Zi Wei Dou Shu "stars" are not imaginary stars, but real stars! Zi Wei Dou Shu involves real physical effects from real astronomical bodies.

The trick that the inventor played, for reasons best known to himself, was that he made a series of mathematical jugglings which masked the real proper sequences of the astrological calculations. As a result, subsequent practitioners lost the knowledge of how the formulas are related to actual astronomical planets, stars, movements and positions. But now we have recovered which astronomical systems are meant by the stars of Zi Wei Dou Shu.

There is nothing like these discoveries! One on the scientific nature of the 28 Lunar Constellations and the other on the scientific basis of the format of Zi Wei Dou Shu.

With such adequate scientific research as above there are no reasons why we cannot unravel other lost scientific secrets of the ancient Feng Shui and astrology. There are no need for mystical explanations which can lead to wild nonsensical often conflicting conclusions. Much of the enigma can be scientifically resolved. • The formats of the ancient astrology systems appear complex and formidable. But with patience they are actually not that difficult to master. It is the scientific aspects which are much more elusive. Now, we can scientifically unravel the ancient mysteries.
Those who want to know in-depth the corrected Zi Wei Dou Shu, its amazing scientific origins and basis and scientific-based applications can register for our newest comprehensive advance Zi Wei Dou Shu course!It is a never before course!


Next article
Third article
Towards an Advance Scientific Zi Wei Dou Shu

Gui Management Centre is making available preliminary findings of our highly scientific research into Chinese astrology and Feng Shui, backed up by intensive analysis of the ancient texts. Many findings are new and may disturb current views, but practitioners should be proactive to advance further.

The series of articles on Zi Wei Dou Shu are listed in the beginning of this article.

Those who are really interested in genuine Chinese astrology should also read our articles exposing the myths in Mei Hua Plum Blossom divination: • Mei Hua (Plum Blossom) Divination: Analysis of Fallacies. Part 1 of 4: The I Ching Perspective Ong, H.T. Aprl 2009.
 • Mei Hua (Plum Blossom) Divination: Analysis of Fallacies. Part 2 of 4: Dubious Prediction Ability Ong, H.T. April 2009.
 • Mei Hua (Plum Blossom) Divination: Analysis of Fallacies. Part 3 of 4: Scientific Evidence: Partial Cosmology of Chou Tun Yi Ong, H.T. April 2009.
 • Mei Hua (Plum Blossom) Divination: Analysis of Fallacies. Part 4 of 4: Truths about Shao Yung's Flawed Philosophy Ong, H.T. April 2009.
topOther related articles:

 • 1. Issue of Precession of the Equinoxes. 2008 is not Year of Rat but Ox!
 • 2. Issue of 20 Years Yun and Saturn Jupiter Conjunction. 2004 is not Period 8 but Period 1!
 • 3. Riddle of Lai Bu Yi's Ren Pan: Towards Scientific Understanding of Luopan.
 • 4. Southern Hemisphere and Magnetic North: Scientific Insights.
 • 5. Southern Hemisphere and Magnetic North: Scientific Insights: Medical Evidence of Schizophrenia.
 • 6. Southern Hemisphere and Magnetic North: Scientific Insights: What is Bagua at Equator?
top
FENG SHUI IS A LOST HIGHLY SCIENTIFIC ENVIRONMENTAL SCIENCE
ONCE KNOWN TO THE ANCIENT CIVILISATIONS!__________________________________________________________________________

Sửa bởi Whitebear: 16/05/2011 - 14:08


Thanked by 2 Members:

Similar Topics Collapse

  Chủ Đề Diễn Đàn Viết bởi Thống kê Bài Cuối

1 người đang đọc chủ đề này

0 Hội viên, 1 khách, 0 Hội viên ẩn


Liên kết nhanh

 Tử Vi |  Tử Bình |  Kinh Dịch |  Quái Tượng Huyền Cơ |  Mai Hoa Dịch Số |  Quỷ Cốc Toán Mệnh |  Địa Lý Phong Thủy |  Thái Ất - Lục Nhâm - Độn Giáp |  Bát Tự Hà Lạc |  Nhân Tướng Học |  Mệnh Lý Tổng Quát |  Bói Bài - Đoán Điềm - Giải Mộng - Số |  Khoa Học Huyền Bí |  Y Học Thường Thức |  Văn Hoá - Phong Tục - Tín Ngưỡng Dân Gian |  Thiên Văn - Lịch Pháp |  Tử Vi Nghiệm Lý |  TẠP CHÍ KHOA HỌC HUYỀN BÍ TRƯỚC 1975 |
 Coi Tử Vi |  Coi Tử Bình - Tứ Trụ |  Coi Bát Tự Hà Lạc |  Coi Địa Lý Phong Thủy |  Coi Quỷ Cốc Toán Mệnh |  Coi Nhân Tướng Mệnh |  Nhờ Coi Quẻ |  Nhờ Coi Ngày |
 Bảo Trợ & Hoạt Động |  Thông Báo |  Báo Tin |  Liên Lạc Ban Điều Hành |  Góp Ý |
 Ghi Danh Học |  Lớp Học Tử Vi Đẩu Số |  Lớp Học Phong Thủy & Dịch Lý |  Hội viên chia sẻ Tài Liệu - Sách Vở |  Sách Dịch Lý |  Sách Tử Vi |  Sách Tướng Học |  Sách Phong Thuỷ |  Sách Tam Thức |  Sách Tử Bình - Bát Tự |  Sách Huyền Thuật |
 Linh Tinh |  Gặp Gỡ - Giao Lưu |  Giải Trí |  Vườn Thơ |  Vài Dòng Tản Mạn... |  Nguồn Sống Tươi Đẹp |  Trưng bày - Giới thiệu |  

Trình ứng dụng hỗ trợ:   An Sao Tử Vi  An Sao Tử Vi - Lấy Lá Số Tử Vi |   Quỷ Cốc Toán Mệnh  Quỷ Cốc Toán Mệnh |   Tử Bình Tứ Trụ  Tử Bình Tứ Trụ - Lá số tử bình & Luận giải cơ bản |   Quẻ Mai Hoa Dịch Số  Quẻ Mai Hoa Dịch Số |   Bát Tự Hà Lạc  Bát Tự Hà Lạc |   Thái Ât Thần Số  Thái Ât Thần Số |   Căn Duyên Tiền Định  Căn Duyên Tiền Định |   Cao Ly Đầu Hình  Cao Ly Đầu Hình |   Âm Lịch  Âm Lịch |   Xem Ngày  Xem Ngày |   Lịch Vạn Niên  Lịch Vạn Niên |   So Tuổi Vợ Chồng  So Tuổi Vợ Chồng |   Bát Trạch  Bát Trạch |